December v Domu upokojencev Sežana

V mesecu decembru se nam je dogajalo marsikaj, žal NE lepega.

Po desetem decembru, ko je virus vdrl v naš Dom in ko je bil kmalu zatem – zaradi bliskovite razširitve okužb na skoraj vse stanovalce – celoten dom razglašen za rdečo cono, je bilo dogajanje znotraj hiše zares drugačno, nič kaj prijetno.

Vsi stanovalci so morali biti v svojih sobah, zaposleni, ki so jih oskrbovali, negovali, zdravili so morali biti zaščiteni z vso obvezno varovalno opremo, naokrog so hodili v skafandrih; ostali »podporni« zaposleni (kuhinja, pralnica, uprava) so se lahko gibali le znotraj svojih določenih okolij delovanja.

Vso praznično okrasitev, ki je bila pripravljena le nekaj dni prej, je bilo potrebno pospraviti, vse prostore in površine očistiti, razkužiti.

V recepciji razen receptorja in »štaba« koordinatork, ki so organizirale delo, planirale ekipe, odrejale dodatne ukrepe, komunicirale navznoter in navzven (Civilna zaščita, Rdeči križ, novinarji…), ni bilo nikogar.

Kako je bilo po sobah, kako so ta »film« občutili naši stanovalci, česa jih je bilo najbolj strah… za te teme bomo imeli čas sedaj, ko je vse že za njimi in nami.

Se je pa medtem ZA naš Dom in tudi pred in za našim Domom dogajalo marsikaj.

Tako so se vrstile donacije živilskih izdelkov, vitaminov, časopisov, varovalnih mask, bilo je tudi nekaj denarnih nakazil. In dogajalo se je, da so nam dobri ljudje dobrote puščali kar pred vhodnimi vrati Doma.

ISKRENA HVALA VSEM!

VELIKA HVALA tudi…   CZ – Regijskemu štabu CZ za Notranjsko, gospodoma Sandiju Curku in Simonu Hlačarju, regijski koordinatorki gospe Gabrijeli Valenčič, Občini Sežana, Zdravstvenemu domu Sežana, Rdečemu križu Slovenije – Območnemu združenju Sežana, prostovoljcem, vodstvom domov upokojencev in starejših občanov Lucija, Izola, Koper, Nova Gorica, Gradišče, Logatec in Kranj, ki so v naš Dom napotili svoje zaposlene, in seveda zaposlenim iz navedenih domov, ki so se klicu na pomoč odzvali…   za vse sodelovanje in pomoč, ki so nam jo nudili v tej težki preizkušnji. V tem času smo utrdili spoznanje, da je najpomembneje, da smo in ostanemo ČLOVEK ČLOVEKU – ČLOVEK.

In MOČNA HVALA »motivatorjem«, ki so nam v tistih mrzlih decembrskih dneh prinesli sonce in ogreli naša srca:

člani Kraške harmonike so nas 22. decembra 2020 razveselili s Čebelicami, Golico in drugimi prekrasnimi slovenskimi pesmimi, na Štefanovo, 26. decembra, pa so nas fantje iz Pihalnega Orkestra Komen z božičnimi pesmimi spomnili, da smo v prelepem božičnem času.