Izlet v Narin

 

Na sončno sredo, 15. 9. 2021 smo se z 12 stanovalci odpravili na izlet v eno izmed vasi v občini Pivka.

Po zajtrku smo se zbrali v pritličju doma, nato smo se udobno namestili v dveh kombijih in odpeljali v Narin na kmetijo pri Petrovih. Tam sta nas prijazno pozdravila in sprejela gospodar kmetije Darko in gospodinja Majda.

Za začetek smo si v skednju ogledali  orodja in stroje, ki so se uporabljali za pridelavo pšenice nekoč in danes. Tam smo se preizkusili v  postopku mletja pšenice na starem mlinu z mlinskimi kamni, nato še v delanju snopov iz pšenice. Ženske so bile malo bolj pogumne od moških in so z veseljem pokazale kako odlično so jim nekoč šla od rok kmečka opravila. Naš ogled smo nadaljevali z obiskom stare hiše iz leta 1850 kjer nas je gospodinja presenetila s pečenim kruhom iz njihove krušne peči in bezgovim sokom. Posedli smo se ob ognjišču in skupaj zapeli pesem Moja mati kuha kafe ter prav prijetno pokramljali. Po ogledu stare hiše so nekateri stanovalci nabirali na vrtu maline, drugi pa so si na klopci malo odpočili. Medtem sta gostitelja poskrbela še za eno sladko presenečenje tako, da sta nam postregla domače kostanjeve štruklje in šipkov čaj. Stanovalci niso skrivali navdušenja.

Čeprav se je ura bližala opoldanskemu kosilu, ni nihče občutil potrebe po kosilu, saj sta naša gostitelja  poskrbela, da ne bomo lačni niti po poti in tako si je vsak stanovalec izbral svoj hlebček domačega kruha za na pot.

 

Hvala gospodu Darkotu in gospe Majdi za vso prijaznost in gostoljubje. Stanovalci si bodo ta jesenski izlet še kako zapomnili.

 

 

Alma Majdanac, socialna delavka